with Geen reacties

De ACM eist van Apple dat datingaanbieders meer betaalsystemen kunnen kiezen. Alleen betalen van App Store van Apple mag niet meer. De EU wil dat Apple haar NFC-chip openstelt voor andere partijen dan alleen Apple’s eigen betaalsysteem Apple Pay. Volgens de onderzoekers van de EU kan de NFC-chip ook veilig worden gebruikt door andere gebruikers dan Apple alleen.

Hopelijk slagen de toezichthouders erin om de hegemonie van Apple te doorbreken. Door het monopolistisch gedrag van Apple worden ontwikkelingen tegengehouden. Alle consument en aanbieders betalen hierdoor te veel en Applegebruikers eigenlijk dubbel.

Aanbieders van Apps moeten tot 30% van de omzet afdragen aan Apple wanneer klanten in de App betalen. Voor een betaaldienst een ongekend hoog percentage. Bij regulier betalingsverkeer is een transactietarief van maximaal eurocenten normaal. Bij creditcards is de interchange gelimiteerd tot 0,3%; Apple vraagt tot 100 keer meer dan het maximale interchangetarief.

Betalingsverkeer met de NFC-chip kan bij Apple alleen via Apple Pay. Banken en andere kaartuitgevers betalen hiervoor een bedrag per kaarthouder aan Apple. Geruchten van € 5 per kaarthouder doen de ronde. En waarschijnlijk rekent Apple niet alleen entreekosten maar ook eens gebruikskosten.

De kosten die Apple aan de aanbieders berekent, zullen in de meeste gevallen worden doorgezet naar alle klanten. De meeste aanbieders hebben een eenduidig prijsbeleid voor alle afnemers ongeacht ze nu via een Apple, Android of een andere manier betalen. Apple klanten worden dubbel gepakt; zij moeten ook nog een premium prijs voor hun Apple product betalen.

Het monopolistisch gedrag van Apple drijft niet alleen de kosten op maar houdt ontwikkelingen ook tegen. En dat in de tijd van open banking waar nieuwe betaalmogelijkheden ontstaan. Applegebruikers zijn vaak early adopters. Een reden te meer om de NFC-chip open te stellen voor nieuwe betaalmogelijkheden en andere betaalaanbieders toe te staan in de App Store. Onze eigen toezichthouders zouden prima in staat moeten zijn om voor voldoende veiligheid te zorgen. Zoals Apple dit nu doet is het toch een vorm van de eigen slager die zijn vlees keurt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *