with Geen reacties

Deze week ging de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) failliet. Volgens Biden zonder kosten voor de Amerikaanse belastingbetaler. Maar klopt dat?

Normaliter is bij bankfaillissement alleen het bedrag gedekt door het lokale depositogarantiestelsel. In het geval van de SVB heeft de Amerikaanse regering besloten de bank helemaal te redden. Dit na een twitterstorm van enkele “rich and famous” die hun geld op SVB zouden verliezen. Hierdoor worden niet alleen het door het Amerikaanse depositogarantieregeling FDIC gedekte bedrag van € 250.000 beschermd. Ook bedragen hoger dan € 250.000 zijn weer beschikbaar voor klanten. De kosten voor deze reddingsoperatie worden opgehoest door alle Amerikaanse banken. Volgens de Amerikaanse regering gaat dit de Amerikaanse belastingbetaler geen geld kosten. Is dat zo?

De belastingbetaler zal uiteindelijk betalen voor deze reddingsoperatie. Alleen niet via de Belastingdienst maar via hogere bankkosten van hun bank. Banken en hun aandeelhouders zijn geen liefdadigheidsinstellingen en zullen de extra kosten voor deze redding gewoon doorberekenen aan hun klanten.

Een ander negatief effect is dat er geen risicobewustzijn in de markt lijkt te zijn. Ook na versoepeling van de regelgeving die door diezelfde SVB werd gepromoot. Het lijkt winstgevender om als vermogende partij geen CDS’s te gebruiken om risico’s te compenseren. De overheid zorgt zo vooral voor de vermogenden en wordt dit betaald door de gemeenschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *