Internationaal betalingsverkeer is nog steeds verre van efficiënt. Dit ondanks alle standaardisatie en verbeteringen in de afgelopen jaren. De belangrijkste reden; veel betrokken partijen en regelgeving vanwege meerdere jurisdicties. Hierdoor is de informatiekwaliteit laag en gefragmenteerd. Met als gevolg een traag proces en hoge kosten.
De Financial Stability Board (FSB) verwacht dat het gebruik van de LEI verbeteringen zal geven; zie het rapport van 7 juli. De LEI zal zeker helpen om de KYC-problematiek bij het betalingsverkeer te verkleinen. Maar de LEI kan ook op andere punten positief effect hebben.
Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de reconciliatie bij bedrijven. Zodra de LEI een integraal onderdeel is van het betalingsverkeer, zal de LEI gestructureerd worden behandeld. Terwijl nu betalingskenmerken en omschrijvingen niet gestructureerd worden doorgestuurd. Zodra de LEI gestructureerd wordt behandeld, komt de LEI 100% betrouwbaar aan bij de begunstigde. Dan hoeft een organisatie op zijn hoogst alleen maar zeer beperkt te zoeken. Dat gaat fors schelen in reconciliatiekosten, één van de grootste kostencomponenten in het betalingsverkeer. Naast reconciliatie, biedt het structureel gebruik van de LEI andere voordelen voor bedrijven. Wat te denken voordat er überhaupt wordt betaald of zelfs wordt geleverd. De LEI kan ook organisaties grote voordelen bieden in het acceptatieproces van klant of leverancier.
India lijkt Europa al een stuk voor te zijn bij de LEI integratie in het betalingsverkeer. De Reverve Bank of India had al in haar betaalvisie van 2021 de LEI opgenomen. Indertijd alleen voor hoogwaardig internationaal verkeer. In haar laatste visie, 2025, is er al sprake van LEI integratie in het nationale betalingsverkeer. De LEI zal niet alleen impact hebben op kosten. De LEI zal ook invloed hebben op sanctie screening, KYC, reconciliatie en fraude detectie.
Geef een reactie